Laddar

Vänligen vänta

Något gick fel
Något gick fel

Vi har blivit notifierade om problemet.


Försök igen

Vänta...

kvinna får bluffsamtal - telefonbedrägeri
Publicerat:

Telefonbedrägeri om ”godkända lån”

Telefonsamtal om godkända lån som du inte har ansökt om – detta är en del i det telefonbedrägeri som på senaste tiden drabbat många äldre.

I det första samtalet påstår bedragaren att hen ringer från ett låneinstitut och att ditt lån nu har blivit beviljat. Personen insisterar på att det visst är du som har ansökt om lånet, även om du hävdar det motsatta, och ber dig bekräfta din identitet för att slutföra detta. Den som lägger på luren blir därefter direkt uppringd av samma bedragare som nu utger sig för att vara från banken. ”Bankpersonen” förklarar att du har blivit utsatt för ett bedrägeriförsök och att det är mycket viktigt att du genast loggar in med ditt mobila BankID för att stoppa bedrägeriet. I samma samtal ber de dig att höja beloppsgränsen för Swish till 150 000 kr.

Detta är ren och skär bluff!

Bedragarna är skickliga skådespelare och spelar på känslor som stress och rädsla för att få dig att göra ogenomtänkta beslut. Om du blir uppringd om något liknande – lägg genast på luren och svara inte om de ringer igen. Denna typ av bluffsamtal kallas även Vishing.

Några viktiga punkter att komma ihåg för att undvika telefonbedrägeri: 

  • Logga aldrig in med ditt BankID på uppmaning av någon annan. Ingen seriös bank ringer upp dig och ber dig legitimerar dig med BankID.
  • Ge aldrig ut lösenord, koder eller annan personlig information till någon annan
  • Kontakta din bank omedelbart om du tror du drabbats av ett bedrägeri
  • Be att få ringa upp personen som ringer dig, om det är från Polis, sjukvård eller banken är detta inte ett problem
  • Polisanmäl alltid om du misstänker att du blivit utsatt för ett bedrägeriförsök

Vill du få veta först av alla när vi upptäcker nya bedrägerier?

Som prenumerant på vårt nyhetsbrev är du först med att få varningar om nya bedrägerier. Ange ditt mobilnummer om du även vill få varningar via SMS. Vi håller dina uppgifter säkra och du kan när som helst avanmäla dig.


Om SkimSafe

SkimSafe är ett svenskt säkerhetsföretag grundat 2016 och vår vision är att du ska vara trygg i din vardag. Vi utvecklar innovativa produkter och tjänster som hjälper privatpersoner att skydda sig mot moderna bedrägerier. Idag har vi hundratusentals nöjda kunder och vi samarbetar med stora etablerade butikskedjor som Clas Ohlson och MediaMarkt. Vår nya tjänst SkimSafe Online är Sveriges mest heltäckande skydd mot moderna bedrägerier och du kan läsa mer om hur SkimSafe Online kan skydda dig här.


Läs mer på temat: