Laddar

Vänligen vänta

Något gick fel
Ett fel har uppstått

Kontakta oss på 08-15 51 53 eller info@skimsafe.se för vidare assistans


Försök igen

Vänta...

Varning för bedrägerier via Blocket
Publicerat:
Tema: Varningar

Varning för bedragare vid försäljning på Blocket

Via köp- och säljsidan Blocket har flera säljare kontaktats av köpare som säger sig vilja stå för frakten. Detta på grund av att hen befinner sig i en annan del av Sverige. Köparen föreslår att de tar kontakt via appen Whatsapp och därifrån fortsätter sedan bedrägeriet. Detta är en form av Smishing.

Köparen är mycket behjälplig och förklarar att de kan använda sig av en “säker betalmetod” via Postnord. Med hjälp av den säkra betalmetoden ska köparen först sätta in betalningen och sedan skicka en förfrågan till säljaren. På så sätt ska pengarna föras över tryggt och säkert. Köparen skapar sedan en förfrågan via en falsk hemsida som ser ut att tillhöra Postnord och skickar en länk till säljaren. Säljaren uppmanas att följa länken för att där fylla i sina uppgifter och godkänna med BankID så att pengarna kan överföras till säljaren.

Läs mer om hur SkimSafe kan hjälpa dig om du blivit utsatt för bedrägeri och testa gratis i 14 dagar

Men istället för att motta en betalning töms säljarens konto på pengar

Det är lätt att bli osäker när man gör ett köp med en privatperson som man aldrig har träffat. Men ta det säkra före det osäkra! Kolla upp att personen är den den säger sig vara, stämmer t.ex. namn och adress? Prata med personen i telefon och träffas om möjligt i person (helst på allmän plats!) för att överlämna varan och avklara betalning. Våga vara jobbig och ifrågasätt. Om en privatperson ber dig att signera något med BankID kan det vara ett varningstecken.

Fyll aldrig i personliga uppgifter, kortuppgifter eller bekräfta med BankID på uppmaning av någon annan. Speciellt inte på en sida du inte känner till!

Nedan kan du se exempel på en konversation mellan en säljare och en bedragare som fått kontakt på Blocket.

bedrägeri via blocket
bedrägeri via blocket

Källa: Stöldskyddsföreningen

Läs mer om hur SkimSafe kan hjälpa dig om du blivit utsatt för bedrägeri och testa gratis i 14 dagar


Om SkimSafe

Skydda din identitet med SkimSafe! Gör som tusentals andra och skydda dig från ID-kapningar, e-handelsbedrägerier, kapade digitala konton och mycket mer. Vår nya tjänst SkimSafe Online är Sveriges mest omfattande skydd mot moderna bedrägerier – registrera dig idag.

 

Kom igång


Läs mer på temat: