Laddar

Vänligen vänta

Något gick fel
Ett fel har uppstått

Kontakta oss på 08-15 51 53 eller info@skimsafe.se för vidare assistans


Försök igen

Vänta...

Varning för ny bluff
Publicerat:
Tema: Varningar

Varning för ny bedrägeritrend på sociala medier

Vi vill varna för en vanlig bedrägeriform på sociala medier där bedragare taggar personer i falska inlägg. Att bli taggad i ett inlägg innebär att man blir omnämnd med sitt användarnamn, och är ett sätt att få din uppmärksamhet. Ett vanligt exempel är att personer taggas i inlägg som tillkännager att de är vinnare i en exklusiv tävling. Det ser ut som att det bara är ett fåtal personer som har vunnit, men tittar man närmare på kontot som tillkännagett vinsten kan det finnas 100-tals likadana inlägg där andra ”vinnare” har omnämnts.

I exemplet nedan har några ”vunnit” en Ninebot ES2 – en elskoter för tusentals kronor. Personerna uppmanas att klicka sig vidare och många blir så klart nyfikna. För den som följer länken efterfrågas sedan personuppgifter för att verifiera din identitet. Efter några korta frågor meddelas sedan ”Grattis!! Du vann!”. Allt som återstår är att fylla i dina kortuppgifter för att betala frakten för vinsten. I några få steg får så bedragarna tag i alla uppgifter som behövs för att kunna stjäla pengar av dig.

Instagram bluff
Instagram bluff

För bra för att vara sant

Om du taggas i liknande inlägg, börja med att fråga dig: ”Har jag anmält mig till någon tävling?”. Låter det överhuvudtaget rimligt att ett företag ger bort priser för tusentals kronor? I dessa situationer gäller sunt förnuft, en bra tumregel är att låter det för bra för att vara sant, så är det oftast det.

Viktigast av allt – lämna aldrig ifrån dig personlig information eller kortuppgifter på uppmaning av någon annan. 

Vill du bli varnad när vi upptäcker nya bedrägerier?

Som prenumerant på vårt nyhetsbrev är du först med att få varningar om nya bedrägerier. Vi håller dina uppgifter säkra och du kan när som helst avanmäla dig.


Om SkimSafe

Skydda din identitet med SkimSafe! Gör som tusentals andra och skydda dig från ID-kapningar, e-handelsbedrägerier, kapade digitala konton och mycket mer. Vår nya tjänst SkimSafe Online är Sveriges mest omfattande skydd mot moderna bedrägerier – registrera dig idag.

 

Kom igång


Läs mer på temat: