Laddar

Vänligen vänta

Något gick fel
Ett fel har uppstått

Kontakta oss på 08-15 51 53 eller info@skimsafe.se för vidare assistans


Försök igen

Vänta...

Publicerat:

Är du källkritisk på nätet?

Det borde du vara! Den 13 mars markerar en viktig dag för alla som navigerar på internet – det är nämligen Källkritikens Dag. I detta inlägg kikar vi närmare på vikten av källkritik i den digitala tidsåldern, med särskilt fokus på bedrägerier.

I en tid där information flödar fritt och snabbt över nätet, är det av yttersta vikt att vi alla utvecklar en kritisk blick mot den information vi konsumerar. Detta är särskilt viktigt när det gäller att skydda sig mot bedrägeriförsök. För den som inte känner sig så vass på det digitala, kan det vara avgörande att veta vad du ska leta efter för att syna en bluff.

Skydda dig mot digitala bedrägerier

Bli medlem på SkimSafe Online så gör vi jobbet åt dig.

Först och främst är det viktigt att förstå att allt vi läser eller ser på internet inte är sant. Bedragare använder sig av avancerade metoder för att skapa falska annonser och hemsidor som ser mycket övertygande ut. Dessa bluffar är ofta designade för att lura oss att dela med oss av personlig information, såsom bankuppgifter eller lösenord, eller att få oss att betala för produkter eller tjänster som inte existerar.

En grundläggande princip för källkritik på nätet är att alltid ifrågasätta informationens ursprung. Vem är avsändaren och är budskapet rimligt? Om ett erbjudande verkar för bra för att vara sant, så är det oftast det. Var skeptisk mot okända avsändare av e-post och SMS, och var försiktig med att klicka på länkar eller bifogade filer i meddelanden som du inte förväntade dig att få.

Exempel:

Du kommer långt med ett sunt mått av misstänksamhet. Ta alltid det säkra före det osäkra och använd som regel bara webbsidor som du känner väl till. Undvik att använda kontaktuppgifter som anges direkt i sms eller mejl utan att kontrollera uppgifterna via företagets officiella hemsida först.

Bedragare kan skapa hemsidor som liknar kända företags hemsidor, men med små skillnader i URL:en. Kontrollera därför alltid webbadressen noggrant innan du delar känsliga uppgifter någonstans. Var uppmärksam på stavfel eller konstiga formuleringar på sidan, det kan vara tecken på att sidan är fejk. Kom ihåg att hålla operativsystem, program och appar uppdaterade för att skydda din enhet från skadlig kod som kan stjäla information.

Att prata med vänner och familj om dessa risker och dela med sig av kunskapen om hur man känner igen och undviker bedrägerier på nätet är också ett kraftfullt verktyg. Kunskap är makt, och genom att utbilda oss själva och andra kan vi alla bidra till en säkrare digital miljö.

Kom ihåg, digital källkritik handlar inte bara om att ifrågasätta nyheter eller artiklar vi läser, utan att vara kritisk till alla former av information vi möter på nätet. Det inkluderar även annonser och personliga meddelanden. Genom att vara vaksamma och ifrågasätta informationen innan vi agerar på den, kan vi skydda oss själva och våra nära från de fällor som lurar i den digitala världen.Om SkimSafe

Skydda din identitet med SkimSafe! Gör som tusentals andra och skydda dig från ID-kapningar, e-handelsbedrägerier, kapade digitala konton och mycket mer. Vår nya tjänst SkimSafe Online är Sveriges mest omfattande skydd mot moderna bedrägerier – registrera dig idag.

 

Kom igång


Läs mer på temat: