Laddar

Vänligen vänta

Något gick fel
Ett fel har uppstått

Kontakta oss på 08-15 51 53 eller info@skimsafe.se för vidare assistans


Försök igen

Vänta...

Skydda dig / Skydda dig i en hackad värld / SkimSafe – upptäcker hackers och stoppar bedrägerier

4 minutes

SkimSafe – upptäcker hackers och stoppar bedrägerier

På internet lurar faror bakom varje hörn. Närmare bestämt bakom varje inloggning, betalning eller besök på en till synes helt vanlig hemsida. Informationen som lämnas ut kan nämligen hackas och användas till olika typer av bedrägerier. Personliga uppgifter, som till exempel inloggningsuppgifter och kortuppgifter, är allra mest eftertraktade hos bedragare. Därför krävs en aktiv bevakning som upptäcker misstänkta aktiviteter online omgående. SkimSafe Online är verktyget som minimerar riskerna för bedrägerier och som tar upp kampen mot kriminella hackers.

SkimSafe upptäcker hackers och stoppar bedragarna

Så kan du bli lurad av bedragare

Det som till en början verkar helt oskyldigt kan resultera i en kapad identitet, stulna kortuppgifter och hackade konton. Du kanske får ett till synes helt vanligt mejl från din bank, där du uppmanas lämna ut dina privata uppgifter. Eftersom du tror att det rör sig om viktig information från en seriös aktör följer du instruktionerna. Dessvärre är det inte banken som ligger bakom meddelandet. Istället har det skickats från kriminella bedragare på jakt efter att lura dig på pengar. Enligt samma princip kan du plötsligt bli kontaktad av någon närstående som ber dig föra över pengar. I själva verket har personen som du tror skriver till dig fått sitt konto kapat, till exempel på sociala medier. Pengarna som du för över hamnar då istället hos bedragare.

Omfattande IT-attacker mot företag drabbar även dig som konsument

Var och varannan dag kan vi läsa om omfattande IT-attacker mot stora företag, vårdbolag och andra viktiga aktörer i samhället. Vi minns till exempel attacken mot Coop som fick livsmedelskedjan att stänga ner alla sina butiker. Dessutom finns flera fall där e-handelssidor med ofantligt många kunder har fått sina databaser hackade. I dessa fall spelar det ingen roll hur väl du skyddar dina betalkort i övrigt. Det räcker nämligen med att du har köpt någonting på sidan som hackas för att dina kortuppgifter ska kapas. Informationen säljs i sin tur ofta vidare på krypterade sidor på internet, t.ex. Darknet, där en omfattande illegal handel äger rum. Med dagens möjligheter att dessutom genomföra spårlösa transaktioner med kryptovalutor är det oerhört svårt för Polisen att lösa dessa brott.

Det räcker inte med antivirusprogram

Hackers och bedragare är som sagt svåra att stoppa och även om vi skyddar oss med antivirusprogram och diverse andra säkerhetsåtgärder är risken för att drabbas av bedrägerier ständigt närvarande. I många fall blir vi helt enkelt lurade och manipulerade till att agera oaktsamt. I andra fall rör det sig om mer avancerade metoder som helt enkelt överlistar de säkerhetsprogram som finns. Företag, myndigheter och banker har förvisso sina egna experter som arbetar med att göra systemen så säkra som möjligt. Men med tanke på hur stora företag som har utsatts för IT-attacker är det onekligen svårt att tro att det finns något säkerhetssystem som är helt ogenomträngligt. Därför går ingen helt säker i det digitaliserade samhället och risken finns att även du blir utsatt för ett bedrägeriförsök.

Så kan du skydda dina personliga uppgifter från att hackas

Så vad kan du som privatperson egentligen göra för att skydda dig från alla dessa hackers och bedragare? Vi är ju trots allt mer eller mindre beroende av internet – både för att sköta vår ekonomi men också våra sociala relationer – såväl privat som professionellt. Som tur är finns effektiva verktyg att använda sig av. SkimSafe erbjuder till exempel ett proaktivt skydd som vaktar dina personliga uppgifter dygnet runt. Så fort dina inloggningsuppgifter eller kortuppgifter läcker ut på platser där de inte hör hemma får du en varning. På så sätt kan bedrägeriet stoppas och du får snabbt kontroll över situationen. Denna bevakning sträcker sig hela vägen från öppna sidor på internet, till krypterade sidor på Dark Web, där den mest omfattande handeln med personliga uppgifter äger rum.

SkimSafe upptäcker aktiviteter hos myndigheter och kreditupplysningsföretag

För att utsätta någon för en ID-kapning krävs inga avancerade metoder från datakunniga hackers. Det räcker i själva verket med ett personnummer för att försöka kapa någons identitet. Dessa uppgifter är som bekant inte särskilt svåra att få tag på och kan leda till kreditköp och tecknade lån i ditt namn. Tillsammans med en adressändring hos Skatteverket finns risk att du inte ens märker vad som pågår. Plötsligt får du både skuldbrev och betalningsanmärkningar till följd av bedrägeriet. SkimSafe har därför ett nära samarbete med viktiga myndigheter och kreditupplysningsföretag, till exempel Skatteverket, Bisnode och Creditsafe. På så sätt kan aktiviteter som rör dina personuppgifter upptäckas omgående och därmed stoppas en eventuell ID-kapning direkt.

Juridiskt stöd – hela vägen fram till upprättelse

Förutom att minimera riskerna för att du ska utsättas för ett bedrägeri, ställer SkimSafe alltid upp för dig i händelse av ett fullbordat brott. Vi sammanställer bevis för att kräva tillbaka pengar som förloras i samband med bedrägeriet, samt hjälper dig att få tillbaka kontrollen över dina kapade konton så fort som möjligt. Du slipper med andra ord stå ensam i kampen för upprättelse hos banker, företag och plattformar på sociala medier. SkimSafe erbjuder en stark röst att ta till när du behöver den som mest.

Läs mer om att skydda sig i en hackad värld