Laddar

Vänligen vänta

Något gick fel
Ett fel har uppstått

Kontakta oss på 08-15 51 53 eller info@skimsafe.se för vidare assistans


Försök igen

Vänta...

Statlig e-legitimation

3 minutes

Statlig e-legitimation – vad det är och varför det är viktigt

Statlig e-legitimation är en säker och smidig metod för att identifiera sig och signera digitala dokument och transaktioner. Här nedan förklarar vi vad en statlig e-legitimation är, varför det är viktigt och hur man använder det.

Statlig e-legitimation

Vad är statlig e-legitimation?

Det är en elektronisk identifiering som används för att verifiera din identitet och signera digitala dokument och transaktioner. Det är en säker och tillförlitlig metod som kommer att utfärdas av svenska myndigheter och bankerna.

Varför är statlig e-legitimation viktig?

Det är viktig eftersom den möjliggör säker och smidig identifiering och signering av digitala dokument och transaktioner. Det är ett statligt alternativ till BankID. Detta är särskilt viktigt för offentliga tjänster som sjukvård, olika myndigheter, skolor och annan offentlig verksamhet. Med en statlig e-legitimation kan du enkelt och säkert logga in på dessa tjänster och utföra viktiga uppgifter.

Hur använder man statlig e-legitimation?

I dagsläget finns det inte i Sverige men i framtiden kommer du att kunna skaffa en genom att besöka en bank eller myndighet. När du har fått legitimationen kan du använda den genom att ansluta den till din dator eller mobiltelefon. När du loggar in på en webbplats eller tjänst så kommer du att bli ombedd att legitimera dig med din mobil eller dator för att bekräfta din identitet.

Sammanfattning om statlig e-legitimation

Det är en viktig metod för säker och smidig identifiering och signering av digitala dokument och transaktioner. Det kommer att tillhandahållas av svenska myndigheter och bankerna, och kommer vara nödvändig för att utföra viktiga uppgifter som att legitimera dig inom offentlig verksamhet, hos försäkringskassan, bolagsverket, skatteverket, inom sjukvården, på banken, biblioteket m.m.

DIGG har nu fått i uppdrag av regeringen

Myndigheten för digital förvaltning – DIGG – har fått i uppdrag av regeringen att ta fram förslag på hur staten kan utfärda e-legitimationer. I uppdraget från regeringen ingår att bedöma hur lång tid som krävs och hur mycket det kommer att kosta.

Uppdraget ska rapporteras till Infrastrukturdepartementet senast den 31 januari 2023.

Digitala bedrägerier

Digitala bedrägerier kan orsaka allvarliga skador för både privatpersoner och företag. Med ökad användning av internet och digital teknik har även antalet bedrägerier ökat. Det är därför viktigt att skydda sig mot dessa bedrägerier. En bra start är att vara medveten om riskerna och ta ansvar för sin egen säkerhet genom att använda ett bedrägeriskydd.