Laddar

Vänligen vänta

Något gick fel
Något gick fel

Vi har blivit notifierade om problemet.


Kontakta oss
Publicerat:

Varning för vaccinbedrägeri

I samband med vaccinationsprogrammen för Covid-19 varnar nu både Vårdguiden 1177 och Polisen för ökade bedrägerier i samband med vaccinationen. Polisen har tidigare gått ut med en varning angående den här typen av bedrägeri och uppger att man har sett en markant ökning sedan januari. Den försenade vaccinationsprocessen har gjort att en stor del av befolkningen fortfarande väntar på sin första dos vaccin och många är särskilt sårbara under rådande situation. Senast idag rapporterade Sveriges Television om Guy som blivit uppringd angående en vaccinationstid och ombedd att identifiera sig med Bank-ID. Minuter senare var hans bankkonto tömt på pengar. Som tur var reagerade Guy i tid och kontaktade sin bank som kunde stoppa överföringen.

Befarar en ökning

Polisen befarar att bedrägeriförsöken kan komma att öka ytterligare och påpekar att bedragarna inriktar sig särskilt på personer över 65 år. Det kan tyckas självklart att man bör vara på sin vakt men faktum är att ett bedrägeri kan vara svårt att känna igen. Bedragarna är mycket skickliga och vet hur de ska uttrycka sig för att få personen i andra änden att lita på dem. “Man är inget pucko för att man blir lurad, de är skickliga”, säger Jesper Emilsson, kommunpolis i Norrtälje till SVT Nyheter.

Skydda dig mot vaccinbedrägeri

Kom ihåg:

  • Vaccinationen är gratis. Om någon påstår att du ska betala så är det bedrägeri.
  • Lämna aldrig ut siffror från din dosa eller logga in med Bank-ID till någon som ringt upp dig och ber dig bekräfta din identitet.
  • Lita inte på någon bara för att dom har personliga uppgifter om dig. Många uppgifter går lätt att hitta på nätet.

Om någon oväntat ringer dig: logga inte in, lämna inte ut siffror och lägg på luren! Om du drabbats av ett bedrägeri eller misstänker att du gjort det kontakta alltid din bank omgående och glöm inte att polisanmäla händelsen.

Olika regioner har olika tillvägagångssätt för sitt vaccinationsprogram. På 1177 Vårdguiden kan du hitta svar på de vanligaste frågorna och vad som gäller för just din region: https://www.1177.se/om-vaccin-covid-19.

Källa: Polisen, 1177 Vårdguiden, SVT, Krisinformation.se

Vill du få veta först av alla när vi upptäcker nya bedrägerier?

Som prenumerant på vårt nyhetsbrev är du först med att få varningar om nya bedrägerier. Ange ditt mobilnummer om du även vill få varningar via SMS. Vi håller dina uppgifter säkra och du kan när som helst avanmäla dig.


Om SkimSafe

SkimSafe är ett svenskt säkerhetsföretag grundat 2016 och vår vision är att du ska vara trygg i din vardag. Vi utvecklar innovativa produkter och tjänster som hjälper privatpersoner att skydda sig mot moderna bedrägerier. Idag har vi hundratusentals nöjda kunder och vi samarbetar med stora etablerade butikskedjor som Clas Ohlson och MediaMarkt. Vår nya tjänst SkimSafe Online är Sveriges mest heltäckande skydd mot moderna bedrägerier och du kan läsa mer om hur SkimSafe Online kan skydda dig här.


Läs mer på temat: