Laddar

Vänligen vänta

Något gick fel
Ett fel har uppstått

Kontakta oss på 08-15 51 53 eller info@skimsafe.se för vidare assistans


Försök igen

Vänta...

Publicerat:

Skydda dig mot ID-kapning

Med dina personuppgifter kan en bedragare ta ut lån, bank- och kreditkort eller beställa varor och tjänster. Detta är en ID-kapning. Det är lätt att missa om man har blir utsatt och oftast kan det vara för sent när det väl upptäcks.

En ID-kapning kan gå till på många olika sätt. Bedragaren kan använda sig av ditt namn, personnummer, lösenord eller dina bank- eller kreditkortsnummer. Din ID-handling behöver alltså inte bli fysiskt bestulen för att du ska kunna bli utsatt för en ID-kapning.

ID-kapning betyder att någon utger sig för att vara du genom att den använder sig av dina personuppgifter. Bedragaren kan använda dina personuppgifter till att beställa varor eller ta lån. Det kan också vara att dina personuppgifter används till att ta krediter eller få ut bank- eller kreditkort i ditt namn.

ID-kapning handlar också om att någon får tag i dina lösenord som bedragaren sedan använder till att kapa dina konton på nätet. Det kan leda till att din familj och dina vänner blir lurade till att lämna ut känslig information eller föra över pengar till bedragaren som låtsas vara du.

Hur skyddar du dig mot ID-kapning?

 • Använd dig av tjänster som hjälper dig hålla koll på dina personuppgifter och informerar dig på en gång om något misstänkt skett. Du har då chansen att hinna stoppa bedrägeriet i tid.
 • Gör en anmälan hos polisen om du tappat bort en identitetshandling eller om någon har tagit en kreditupplysning på dig.
 • Om någon utger sig för att vara en myndighet, organisation eller företag – kontrollera att detta verkligen stämmer innan du lämnar över personlig information. Detta kan vara ett bedrägeriförsök.
 • Din dator och mobil ska ha ett uppdaterat virusskydd installerat.
 • Öppna inte länkar eller e-post som du inte känner igen. Det kan vara Phishing.
 • Innan du laddar ner en app till datorn eller mobilen ska du kolla upp att den är att lita på.
 • Skaffa SkimSafe Online som både bevakar dina uppgifter åt dig och ger dig assistans om något skulle ha skett

Hur skyddar du dina lösenord?

 • Även fast det är smidigt – spara inte dina inloggningsuppgifter eller kreditkortsnummer på datorn eller mobilen. Det finns virus som kan kopiera den sparade informationen.
 • Dina lösenord är personliga och ska aldrig lämnas ut.
 • Skapa starka lösenord med stor variation och med många tecken. En lösenordshanterare kan hjälpa dig med detta.
 • Ha olika lösenord för olika konton.
 • Använd dig av tvåfaktorsautentisering där det går.
 • Skaffa SkimSafe Online som bl.a. bevakar dina digitala uppgifter och varnar dig om de hamnat i orätta händer


Om SkimSafe

SkimSafe är ett svenskt säkerhetsföretag grundat 2016 och vår vision är att du ska vara trygg i din vardag. Vi utvecklar innovativa produkter och tjänster som hjälper privatpersoner att skydda sig mot moderna bedrägerier. Idag har vi hundratusentals nöjda kunder och vi samarbetar med stora etablerade butikskedjor som Clas Ohlson och MediaMarkt. Vår nya tjänst SkimSafe Online är Sveriges mest heltäckande skydd mot moderna bedrägerier och du kan läsa mer om hur SkimSafe Online kan skydda dig här.