Laddar

Vänligen vänta

Något gick fel
Något gick fel

Vi har blivit notifierade om problemet.


Försök igen

Vänta...

Uppdatera program och appar för att undvika säkerhetsluckor
Publicerat:

Vikten av att uppdatera dina program

Är du en av dem som blir irriterad när du ombeds uppdatera din webbläsare eller en app?

Då är du inte ensam, men faktum är att det kan vara en mycket viktig säkerhetsåtgärd. Eftersom tekniken bakom hemsidor och appar ständigt utvecklas, uppstår det tyvärr också nya säkerhetshot. Uppfinningsrika bedragare hittar hela tiden nya sätt att utnyttja svagheter i appar och på hemsidor.

Varför ska jag uppdatera mina program?

Förutom att du får nya funktioner, så innebär en uppdaterad programvara en säkrare användning. Varje år råkar miljontals människor ut för olika datavirus eller att deras uppgifter läcks ut på nätet. Detta kan bero på att programmet som används inte är uppdaterat med de senaste säkerhetsprotokollen.

Om du handlar på nätet ger du ofta ifrån dig uppgifter som inte får komma i fel händer. Det kan röra sig om ditt lösenord på en hemsida, bankkortsnummer, koder eller annan känslig information. Även om du är försiktig med dina uppgifter, så kan det finnas kryphål som du själv inte ser. Skickliga bedragare kan använda sig av dessa kryphål för att få information från dig som egentligen inte ska vara synlig.

För att förhindra den här typen av intrång arbetar programutvecklare ständigt med att förbättra sina program och appar. När ett problem eller en säkerhetsbrist har identifierats och åtgärdats lanseras så en ny versionen av programmet och användare ombeds uppdatera. För en säker användning är det därför viktigt att du regelbundet uppdaterar till den senaste versionen av appar och program. 

Håll din webbläsare uppdaterad

Din webbläsare är anledningen att du kan utforska och ta del av allt som finns på internet, men det är också viktigt att förstå riskerna.

Genom att ha den senaste versionen av din webbläsare får du en bättre användarupplevelse, snabbare laddning av hemsidor, bättre kompatibilitet med din enhet, och även ett bättre skydd mot virus och potentiella intrång. Vissa hemsidor tillåter inte ens att du använder en gammal version av webbläsare då det kan vara en säkerhetsrisk för dig som användare.

Några exempel på populära webbläsare är Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari och Microsoft Edge.

Uppdatera dina appar i telefonen

De flesta företag jobbar kontinuerligt med att förbättra sina appar. Ibland kan det kännas som att det alltid finns en uppdatering att hämta. Det handlar ofta om att rätta till fel i funktioner, lägga till nya funktioner, eller förbättra upplevelsen.

Seriösa företag gör också uppdateringar för att täppa igen säkerhetsbrister som upptäcks. Idag finns många appar som lagrar känslig information, och detta blir en guldgruva för klåfingriga hackers.

Hur uppdaterar jag?

Hur du uppdaterar dina program beror på vad det är som ska uppdateras. Om du ska uppdatera ett program på din dator kan du ofta uppdatera det genom att gå till programmets inställningar.

Många program ger dig möjligheten att aktivera automatiska uppdateringar, på detta sätt behöver du inte uppdatera manuellt varje gång det kommer en ny version.


Om SkimSafe

SkimSafe är ett svenskt säkerhetsföretag grundat 2016 och vår vision är att du ska vara trygg i din vardag. Vi utvecklar innovativa produkter och tjänster som hjälper privatpersoner att skydda sig mot moderna bedrägerier. Idag har vi hundratusentals nöjda kunder och vi samarbetar med stora etablerade butikskedjor som Clas Ohlson och MediaMarkt. Vår nya tjänst SkimSafe Online är Sveriges mest heltäckande skydd mot moderna bedrägerier och du kan läsa mer om hur SkimSafe Online kan skydda dig här.


Läs mer på temat: