Laddar

Vänligen vänta

Något gick fel
Något gick fel

Vi har blivit notifierade om problemet.


Försök igen

Vänta...

hur märker jag att jag blivit hackad
Publicerat:

Hur märker jag att jag blivit hackad?

Vem som helst kan få få sina privata konton hackade. Du kanske inte längre kan logga in på dina konton på sociala medier. Eller har du upptäckt transaktioner och betalningar från kortet som du inte känner igen? Bedragare kan ha flera verktyg i sin låda för att komma över både lösenord och andra värdefulla uppgifter. Med det i åtanke är det viktigt att upptäcka och stoppa bedrägeriet så snabbt som möjligt!

Små detaljer som kan avslöja intrång

Det är inte alltid enkelt att upptäcka när man blir hackad. En förklaring till detta är att bedragare gärna smyger sig fram och drar ut på tiden så mycket som möjligt. Anledningen kan till exempel vara att de vill komma åt fler värdefulla uppgifter. Därför är det viktigt att vara uppmärksam på detaljer som tyder på att något inte står rätt till. Okända uttag från bankkontot eller kreditkortet kan betyda att någon har kapat dina kortuppgifter. Om du plötsligt loggas ut från dina privata konton så kan detta vara tecken på att dina inloggningsuppgifter används av någon annan. På samma sätt kan även streamingtjänster kapas, och du kan då förlora kontrollen över abonnemangen.

Vishing – någon ber dig logga in eller lämna ut uppgifter

Du kanske får ett samtal från någon som ber dig logga in på din internetbank med hjälp av ditt BankID. I det här fallet spelar det ingen roll om den som ringer påstår sig representera legitima företag, banker eller myndigheter. Metoden, som kallas för vishing, innebär att bedragare ringer och utger sig för att vara någon annan för att lura till sig värdefulla uppgifter. Av denna anledning ska du aldrig lämna ut dina privata uppgifter över telefon.

Phishing – falska meddelanden med förrädiska länkar och bilagor

Phishing bygger på samma principer och brukar ofta ske i form av e-postmeddelanden. De kan se ut att komma från en trovärdig avsändare, men i själva verket rör det sig om ett bedrägeriförsök. Med hänsyn till denna risk ska du inte klicka på bilagor och länkar som du inte är helt säker på varifrån de kommer.

Det kan gå fort om du blir hackad

Det är inte alltid som du får särskilt lång tid på dig att stoppa intrånget. Så snart som någon har tillgång till ditt e-postkonto kan spam med falsk information skickas ut till alla dina kontakter. Detta leder till att bedrägliga beten kan slängas ut inom loppet av några få minuter. Innan du vet ordet av kan dina vänner ha swishat pengar och gjort banköverföringar till kriminella, alternativt blivit bestulna på sina kortuppgifter. De kan även ha spridit den falska informationen vidare till flera personer som riskerar att luras av samma bedrägeri.

Med tillgång till ditt BankID

Följaktligen är det inte alltid som småsummor dras över en längre tid när det gäller bedrägerier. Med rätt uppgifter, till exempel med tillgång till ditt BankID, kan en hacker enkelt tömma dina konton. Det är således oerhört viktigt att skydda, och aldrig lämna ut sina koder och inloggningsuppgifter till sitt BankID.

SkimSafe Online varnar dig i ett tidigt skede

När intrånget redan har skett kan det som sagt vara för sent. Desto bättre är det om du får veta vad som inträffar så fort dina privata uppgifter hackas. På så sätt kan du ligga steget före och hinna vika undan för ett kommande bedrägeri. I krypterade forum på Darknet sker en omfattande kriminell handel med personuppgifter, inloggningsuppgifter och betalkortsuppgifter. SkimSafe Online övervakar både dolda och öppna sidor på internet, och upptäcker samt varnar omgående vid aktiviteter som rör dina privata uppgifter.


Om SkimSafe

SkimSafe är ett svenskt säkerhetsföretag grundat 2016 och vår vision är att du ska vara trygg i din vardag. Vi utvecklar innovativa produkter och tjänster som hjälper privatpersoner att skydda sig mot moderna bedrägerier. Idag har vi hundratusentals nöjda kunder och vi samarbetar med stora etablerade butikskedjor som Clas Ohlson och MediaMarkt. Vår nya tjänst SkimSafe Online är Sveriges mest heltäckande skydd mot moderna bedrägerier och du kan läsa mer om hur SkimSafe Online kan skydda dig här.