Laddar

Vänligen vänta

Något gick fel
Ett fel har uppstått

Kontakta oss på 08-15 51 53 eller info@skimsafe.se för vidare assistans


Försök igen

Vänta...

Skydda dig / ID-skydd / Vilket ID-skydd ska jag ha?

5 minutes

Vilket ID-skydd ska jag ha?

Innan du bestämmer dig för vilket ID-skydd du ska ha bör du ta reda på vilka risker som finns för just dig. Dock går ingen helt säker när det kommer till risken för att utsättas en ID-kapning. Detta är en följd av att vi sköter en allt större del av vår ekonomi online samt att det räcker med dina personuppgifter för att kapa din identitet. Listan med metoder som kriminella använder för att lura personer på pengar kan göras lång och därför gäller det att alltid ligga steget före.

De flesta ID-kapningarna sker online

I dagens samhälle sker de flesta bedrägerier online, även om de kan se ut på många olika sätt. Kapade e-postadresser och intrång i konton på sociala medier är vanligt förekommande och kan drabba både dig och dina vänner. Bedragare har nämligen för vana att nå ut till dina kontakter i försök att även lura dem på pengar. Detta gör de genom att skicka ut falsk information i ditt namn, eller påstå att du att du är i behov av pengar. Eftersom dina vänner litar på dig ökar risken för att de nappar på betet och genomför transaktioner till bedragare. Om du inte upptäcker intrånget omgående kan det bli svårt för dig att ta tillbaka kontrollen tillräckligt fort. Och en sak som är säker när det kommer till ID-bedrägerier är det att ju längre det får hålla på, desto större blir risken för förluster.

Med tillgång till din e-post kan flera konton kapas

När det gäller kapningar av e-postadresser kan detta även leda till att flera konton kapas. Genom att till exempel återställa lösenorden på andra konton kan bedragaren komma åt dessa genom länkar som skickas till din e-post. På samma sätt är e-posten särskilt viktig när du får ett annat konto kapat, eftersom du själv måste kunna göra en återställning. E-posten i sig innehåller dessutom ofta mängder av känslig information som skickas ut från diverse företag och myndigheter. Det är med andra ord en guldgruva för bedragare.

ID-kapningar kan leda till skulder och betalningsanmärkningar

Vid sidan av digitala ID-stölder som drabbar våra konton online kan kriminella även kapa dina personuppgifter. Eftersom dessa uppgifter är offentliga är de lätta att få tag på och därmed kan vem som helst drabbas av en ID-kapning. Med ditt namn och personnummer kan kreditköp och beställningar genomföras, samt låneavtal undertecknas. Vidare kan bedrägeriet leda till både skulder och betalningsanmärkningar. Detta är en följd av att du inte ens upptäcker de fakturor som skickas ut. Skickliga bedragare sopar nämligen igen spåren som tyder på att du är utsatt för en ID-kapning. Detta sker bland annat genom att tömma din brevlåda på de bekräftelser eller fakturor som skickas ut. Av samma anledningar avlägsnas viktiga e-postmeddelanden från din inkorg – utan att du märker det. Varor som beställs tas däremot emot av bedragarna själva.

Välj ett ID-skydd som varnar dig i tid

Det finns egentligen inga ID-skydd som kan stoppa själva försöket till en ID-kapning. Detta beror helt enkelt på att det räcker med dina personuppgifter för att du ska drabbas. Dessa uppgifter kan bedragare som bekant komma åt relativt enkelt. Istället måste du välja ett ID-skydd som informerar dig omgående när någon tar ett lån, genomför kreditköp eller gör beställningar i ditt namn. På så sätt kan du stoppa försöket i ett tidigt skede och minimera skador och förluster.

Viktigt med ett ID-skydd som hjälper dig i alla lägen

De tekniska lösningarna för att på ett så effektivt sätt som möjligt skydda sig mot ID-kapningar finns att tillgå. Dessa lösningar fungerar närmare bestämt genom att de vaktar sina användares personliga uppgifter. Bevakningen sker både på öppna och dolda sidor på Internet, inte minst på Darknet där en omfattande handel med personliga uppgifter äger rum. Dessutom har seriösa säkerhetsföretag nära samarbeten med viktiga kreditupplysningsföretag och myndigheter och kan på så sätt upptäcka misstänkta aktiviteter som tyder på att du kommer att bli utsatt för ett bedrägeri. Därmed kan du snabbt bli varnad när någon obehörig gör ändringar som rör dina personuppgifter och du får då chansen att vidta de åtgärder som krävs – till exempel genom att ändra lösenord eller logga ut från dina konton.

Juridiskt stöd för att bestrida fakturor och kräva ersättning

När du ska välja ID-skydd är det alltså en bra idé att inte fokusera alltför mycket på det tekniska. Ett heltäckande ID-skydd hjälper dig nämligen även om bedrägeriet inte lyckas stoppas i tid. Därför bör du välja ett ID-skydd från ett säkerhetsföretag som alltid står vid sina användares sida – hela vägen fram till upprättelse. Detta kan till exempel innebära juridiskt stöd för att kräva ersättning eller bestrida fakturor. Likaså är det viktigt med en stark röst för att ta tillbaka kontrollen över kapade konton, på exempelvis sociala medier.

Välj SkimSafe Online – marknadens mest heltäckande ID-skydd

SkimSafe är ett svenskt säkerhetsföretag med fokus på att göra samhället tryggare. Genom moderna verktyg och ett löfte om att hjälpa sina användare i alla lägen skyddar SkimSafe sina användare både före, under och efter ett bedrägeri. De har även ett nära samarbete med viktiga myndigheter och kreditupplysningsföretag för att erbjuda ett så heltäckande skydd som möjligt. SkimSafe Online vaktar dina personliga uppgifter dygnet runt och varnar dig omgående vid misstänkta aktiviteter. På så sätt minimerar verktyget risken för att du ska utsättas för en ID-kapning. Detta innebär i sin tur även att risken för att dina vänner ska drabbas av bedrägeriet minskar.

Läs mer på temat ID-skydd