Laddar

Vänligen vänta

Något gick fel
Ett fel har uppstått

Kontakta oss på 08-15 51 53 eller info@skimsafe.se för vidare assistans


Försök igen

Vänta...

Skydda dig / ID-kapning / Hur sker en ID-kapning?

6 minutes

Hur sker en ID-kapning?

ID-kapningar blir allt vanligare och varje dag drabbas personer i Sverige av denna typ av brottslighet. Tyvärr är det en omöjlig uppgift för polisen att utreda alla ID-bedrägerier, eftersom kriminella ofta är svåra att spåra. Detta är en följd av att de flesta bedragare idag begår sina brott med skyddade namn och IP-adresser på internet. På så sätt kan de utföra sina kriminella handlingar helt anonymt. Men hur går de egentligen tillväga och vad kan man göra för att skydda sig mot en ID-kapning?

Hur sker det? Vi förklarar.

Från klassiska bedrägerier till anonyma ID-kapningar på internet

Först och främst måste vi förklara vad en ID-kapning är för något. Det är lätt att associera fenomenet med stulna identiteter till spännande böcker och filmer. Här framställs bedragare inte sällan som skickliga och charmiga manipulatörer vilket ger dem en slags hjältestatus. Genom att låtsas vara någon annan kan de till exempel ta ut alla pengar på banken och sedan resa till andra sidan jorden för att gömma sig. Även om dessa klassiska karaktärer i allra högsta grad sysslar med ID-bedrägerier, brukar det se annorlunda ut i verkliga livet. Framförallt får vi sällan veta vem det är som ligger bakom ID-kapningen, eftersom brotten vanligtvis sker anonymt online. Förutom att beställa varor och teckna avtal i ditt namn kan de även hacka dina digitala konton, som till exempel e-posten och konton på sociala medier.

En ID-kapning kan drabba flera personer

Att bli utsatt för en ID-kapning kan leda till många otrevliga överraskningar. Betalningsanmärkningar och skulder är en följd av att bedragare har köpt saker på kredit eller tagit lån i ditt namn. Dessutom kan dina vänner bli utsatta för bedrägeriförsök i samband med att du får din identitet kapad. Bedragare har nämligen för vana att försöka lura personer på pengar genom att kapa någons profil och sedan skicka ut falsk information i dennes namn. I dessa utskick kan de till exempel påstå att du behöver akut hjälp med pengar. Ett annat tillvägagångssätt är att tipsa om en fantastisk investeringsmöjlighet för att få dina vänner att genomföra transaktioner. Pengarna som överförs hamnar dessvärre hos kriminella.

Det räcker med personuppgifterna

Så vad behövs egentligen för att genomföra en ID-kapning? Inte särskilt mycket är svaret. Med ett namn, personnummer och en adress kan bedragare redan göra stor skada. Dessa uppgifter räcker nämligen för att både beställa varor, teckna avtal och ta lån i ditt namn. Eftersom informationen om att en kreditupplysning i ditt namn har gjorts levereras med vanlig post, kan det ta lång tid innan du överhuvudtaget upptäcker bedrägeriet. I slutändan riskerar du både betalningsanmärkningar och skuldbrev från Kronofogden – trots att du själv inte ligger bakom köpen eller underskrifterna.

ID-kapningar på internet allt vanligare

En annan form av ID-kapning riktar sig mot din digitala identitet och handlar således om dina privata konton online. Det blir nämligen allt vanligare med intrång i e-postkonton och konton på sociala medier. Nuförtiden tas ett digitalt brev emot minst lika seriöst som ett fysiskt och i själva verket använder de flesta myndigheter, banker och företag e-posten som ett sätt att nå ut till sina kunder och användare med viktig information. Detta gör onekligen våra e-postkonton till eftertraktade guldgruvor för kriminella. Bedragare kan även hacka dina konton på sociala medier med hjälp av ditt e-postkonto. Genom att klicka ”jag har glömt mitt lösenord” på dessa plattformar kan de få länkar som leder rakt in till våra privata profiler.

Sociala medier – både privata och professionella relationer

Även när det gäller våra sociala liv har internet mer eller mindre tagit över. De flesta människor idag kommunicerar digitalt med sina vänner och familj på en daglig basis. Följaktligen kan ett kapat konto på sociala medier skada relationer mellan den som drabbas och dennes vänner och kontakter. I vissa fall rör det sig om företagsprofiler med viktiga kunder i listan med följare, vänner eller kontakter. Om du får ett sådant konto kapat finns risk att du förlorar tillit och eventuellt blir blockad av vänner, familj eller viktiga kunder och kontakter. Detta kan få ekonomiska konsekvenser i förlorad inkomst.

Genom att använda din profil kan bedragaren lura dina vänner

Med kontroll över ditt e-postkonto eller konto på sociala medier kan bedragaren försöka lura dina vänner och kontakter på pengar. Detta sker genom att bedragaren hör av sig till dina kontakter i vännerlistorna i egenskap av dig. Eventuellt påstås att du är i akut behov av pengar och behöver hjälp omgående. Välvilliga och empatiska personer i din närhet skickar då över pengarna – dessvärre rakt ner i fickan på kriminella. Ett annat sätt är att sprida falsk information och länkar via exempelvis ditt e-postkonto. Genom att använda din e-postadress ökar chanserna att dina kontakter ska nappa på dessa falska erbjudanden, eftersom de anser dig vara en pålitlig person som inte är ute efter att lura någon.

ID-tjuvar kan slå till när du minst anar det

Inte sällan är det under semestern som ID-tjuvarna slår till. Detta kan man förstå då vi tenderar att släppa kontrollen över vardagsbestyren när vi är lediga. Samtidigt som du plaskar runt i vattnet dagarna i ända kan märkliga saker hända där du bor. Som att posten plötsligt uteblir till exempel. Detta kan vara ett första tecken på att du har blivit ID-kapad och ju senare du upptäcker vad som pågår desto större blir förlusterna i samband med bedrägeriet. Eftersom du inte är hemma ökar riskerna att du upptäcker bedrägeriet för sent.

Personliga uppgifter finns till salu på Darknet

Försäljningen av personliga uppgifter sker i stor omfattning på Darknet, eller Dark Web, där kriminella kan handla med illegala tjänster och varor anonymt och dessutom betala med Bitcoins som inte går att spåra. Detta innebär att bedrägerierna är oerhört svåra att klara upp – inte minst för polisen där anmälningarna på grund av ID-stölder kommer in varje dag. I själva verket har uppskattningsvis 60 % av alla e-postadresser redan fått sina inloggningsuppgifter kapade och publicerade på Darknet. Alltså är sannolikheten att just dina uppgifter har läckt ut till försäljning dessvärre större än vad du förmodligen tror.

Skaffa ett proaktivt ID-skydd som SkimSafe Online

Om det räcker med ett namn och personnummer för att kapa någons identitet är det som du förstår svårt att skydda sig fullt ut mot ID-bedrägerier. Att dessutom en omfattande handel med kapade personliga uppgifter – såsom lösenord och kortuppgifter – sker på dolda sidor på internet gör det knappast enklare. Det bästa du kan göra för att skydda dig är att skaffa dig ett proaktivt ID-skydd som SkimSafe Online. Med detta får du dygnet-runt-bevakning av dina personliga uppgifter och en varning så fort de dyker upp till försäljning i kriminella forum. Dessutom samarbetar SkimSafe Online med flera viktiga myndigheter och kreditupplysningsföretag för att snabbt upptäcka om någon obehörig gör ändringar som rör dina personuppgifter. Om bedrägeriet trots allt inte stoppas erbjuder SkimSafe hjälp att få tillbaka sådant som har förlorats – med juridiskt stöd genom hela processen.

Läs mer på temat